Svētā Valentīna diena lielākoties asociējās ar mīlestības un sirsnības svētkiem, kad jo īpaši gribas iepriecināt savu mīļoto cilvēku. Steidzīgie var paļauties uz veikalu plauktos sarūpētām dāvanām, savukārt tie, kas šogad izjūt sevišķi radošu noskaņojumu, var pagatavot kādu no trim gardumiem, kas īpaši šiem svētkiem taupīti Rimi Gardēdes Lienes Zemītes recepšu krājumos. Zemeņu trifeles, marcipāna sirdis, mafini ar zemenēm – našķi, no kuriem būs grūti atteikties!
Kā norāda Gardēde, lai pārsteigtu savu mīļoto nebūt nav jāizdomā sarežģīta recepte ar virkni sastāvdaļām. Tā var būt vienkārša, taču, piešķirot “rozīnīti”, gala iznākums var ne tikai iepriecināt saņēmēju, bet arī radīt gandarījuma sajūtu pašam gatavotājam. “Arī es mīlestības svētkos pārsteidzu savus mīļos ar ko pašas gatavotu un cenšos piedomāt, lai tas ienes svētku sajūtu, lai kur arī mēs tobrīd atrastos. Īpaši svarīgi ir atcerēties, kā pagatavoto brīnumu ietērpt tā, lai tās saņēmējs būtu patiesi iepriecināts. Piemēram, šeit lieti noder nelielas dažādu materiālu kārbiņas vai skaisti izdekorēts šķīvis. Man Valentīndienas dāvanu našķi saistās ar ko izteiktu garšās, taču gaisīgu, ar zemenēm un šokolādes akcentiem, un, protams, – viss gatavots ar beznosacījuma mīlestību,” stāsta Liene Zemīte.
Padari šī gada mīlestības svētkus jo īpašus un izmēģini spēkus gardu dāvanu gatavošanā.
1. Zemeņu trifeles
Sastāvdaļas:
Saldais krējums – 80 g
Baltā šokolāde – 390 g
Cointreau liķieris – 10 ml
Zemeņu pulveris – 40 g
Baltā šokolāde – 300 g
Zemeņu gabaliņi – apm. 150 g
Pagatavošana:
Saldo krējumu uzkarsē, ūdens peldē kausē šokolādi, savieno abas siltās masas kopā, maisa, kamēr viendabīga konsistence. Pievieno liķieri, zemeņu pulveri, visu sajauc un liek dzesēties. Ik pa laikam apmaisa, lai paātrinātu dzesēšanas procesu – līdz konsistencei, kad, to ar karoti paņemot, var rokās savelt bumbiņu.
Saveļ bumbiņas vai garenas formas trifeles. Tad liek aukstumā, lai kārtīgi sastingst.
Temperē šokolādi – 2/3 šokolādes karsē ūdens peldē līdz 45 – 50 grādiem, tad noņem no ūdens peldes un dzesē, pievienojot atlikušo šokolādi. Dzesē līdz 28 grādiem.
Tad trifeļu bumbiņas glazē temperētajā šokolādē un apviļā kaltētos zemeņu gabaliņos. Liek vēsumā, lai trifeles sacietē.
Trifeles ir derīgas maksimāli 3 dienas, jo sastāvā ir saldais krējums.
2. Marcipāna sirdis
Sastāvdaļas:
Marcipāns – 300 g
Tumšā šokolāde – 300 g
Kaltēti ogu gabaliņi, veselas odziņas vai ziedu gabaliņi (dekoram) – 50 g
Pagatavošana:
Marcipānu izrullē aptuveni 1 cm biezu, ar formiņām izspiež sirsniņas. Uz galda pirms marcipāna rullēšanas uzber nekūstošo pūdercukuru, lai marcipāns neliptu pie virsmas.
Formiņas noliek vēsumā.
Temperē šokolādi – 2/3 šokolādes karsē ūdens peldē līdz 45 – 50 grādiem, tad noņem no ūdens peldes un dzesē, pievienojot atlikušo šokolādi. Dzesē līdz 32 grādiem.
Ņem marcipāna figūriņas, ar sausu otu notīra pūdercukuru. Figūriņas ar dakšas palīdzību iemērc šokolādē, nokrata lieko šokolādi un liek uz pergamenta sastingt.
Kamēr šokolāde nav sastingusi, uzber ziediņus vai ogu gabaliņus.
Marcipāna glazēšanai var izmantot arī piena un balto šokolādi.
3. Mafini ar zemenēm
Sastāvdaļas:
Mīklai:
Milti – 180g
Cukurs – 200g
Sviests – 100g
Cepamais pulveris – šķipsniņa
Soda – šķipsniņa
Skābais krējums – 100g
Sāls – šķipsniņa
Citronu sula – ½ gab
Krēmam:
Mascarpone siers – 150g
Salds krējums – 150g
Pūdercukurs –20g
Svaigas piparmētras – 1ēd.k.
Zemenes – 200g
Pagatavošana:
Bļodā liek miltus, cepamo pulveri, sodu, sāli, atsevišķi sakuļ olu ar cukuru līdz krēmīgai konsistencei, pievieno mīkstu sviestu, piejauc miltus, beigās krējumu un citronu sulu.
Pilda mafinu formiņās un cep 180 grādos, 15 – 20 min (atkarīgs, cik lielas ir formiņas). Gatavību var pārbaudīt, ar koka kociņu iedurot mafinā, ja masa nepielīp, mafins ir gatavs.
Krēmam: saputo saldo krējumu ar mascarpone sieru un pūdercukuru līdz stingrai konsistencei.
Krēmu ar konditorejas maisiņu uzspiež uz mafiniem un dekorē ar zemenēm (vai citām ogām) un piparmētru lapiņām.
Mafinus pirms odziņu uzlikšanas var pārslacīt ar izkausētu tumšo šokolādi. Dekorācijām ļoti labi der arī sasmalcinātas pistācijas.
Foto: Publicitātes
2 589 skatījumi